Govorica telesa: Macron Vs. Trump = 1:0

Oči so bile tokrat še posebej pozorno uprte v ameriškega predsednika Donalda Trumpa in novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Za vse, ki se ukvarjamo s tem področjem, so tovrstni dogodki praviloma vedno prava poslastica. Tudi tokrat nismo ostali praznih rok. V nadaljevanju se bom zato nekoliko podrobneje osredotočil na dva dogodka, ki sta v javnosti dvignila daleč največ prahu. 

Prvi dogodek je bilo Trumpovo 

Prerivanje na prostoru za fotografiranje, kjer je odrinil črnogorskega premierja Duška Markoviča ter rokovanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

1. Trump – Markovič
Če se najprej ustavimo pri “incidentu” s črnogorski premierjem. Gre za potezo, ki bi jo prej pričakovali od tistega velikega debelušnega nasilneža v šoli, ki se tako rad “izživlja” nad šibkejšimi sošolci, kot pa od ameriškega predsednika.

Zanimivo pa je, da se je izražanje superiornosti v stilu: “Mar res ne veste, kdo je tukaj šef?”, ki ga je Trump sprožil z odrivanjem črnogorskega premierja, samo še stopnjevalo v trenutku, ko je zasedel svoj predvideni prostor za fotografiranje v prvi vrsti.

Z dvignjeno brado si je arogantno popravil svoj suknjič, pogledal okoli sebe in prezrl večino pogledov, uprtih vanj. Tovrstno vzpostavljanje očesnega stika je namenjeno predvsem kratkim vljudnostnim pozdravom.  Gre za zaporedje gest, ki bi jih prej pripisali diktatorju ali pa zelo nevzgojenemu, razvajenemu mulcu, kot pa demokratično izvoljenemu predsedniku. 

Slednjemu preprosto ni potrebno na takšen način izpostavljati svoje avtoritete. Brez potrebe bo v očeh opazovalcev nemudoma izpadel aroganten, vase zaljubljen nasilnež. In žal, se je nekaj takšnega tudi zgodilo.Vendar pa celotna predstava na tej točki sploh še ni zaključena. V naslednjem trenutku vseeno izmenja nekaj besed s predsednico Litve in nato prekriža dlani pred seboj. In prav to kržianje rok je precej problematično v tem celotnem zaporedju.

Gre za ti. “figov list”, gesto, ki spominja na Adamov in Evin figov list, s katerim sta zakrila mednožje. Skrila sta nekaj, česar naj bi se sramovala. Takšen položaj rok zavzemamo v situacijah, kjer izražamo spoštovanje do situacije, avtoritete ipd., torej za situacije, kjer se na nek način počutimo ranljive, saj pokrivamo del telesa, kjer smo precej ranljivi. 

Možnosti za interpretacijo sta v bistvu vsaj dve in obe sta precej skrajni. Ali se je “nasilen fant” zavedel svojega dejanja in zdaj na nek način čaka, da se situacija, ki jo je njegovo dejanje povzročilo, okoli njega umiri ali pa se popolnoma nič ne zaveda dogajanja okoli sebe in čaka, da se ceremonija prične oz. nadaljuje.

​V bistvu sta obe možnosti precej “strašljivi”.


2. Trump – Macron

Pri Macronovem prihodu po preprogi proti ostalim udeležencem smo lahko opazili, da je francoski predsednik nekaj metrov pred stikom sunkovito spremenil smer. Namesto k Trumpu, ki je z dlanjo že nakazal pričakovanje rokovanja, je francoski predsednik najprej pristopil k Angeli Merkel in se z njo rokoval. Nato se je rokoval še tremi drugimi ter šele nato tudi s Trumpom.

Macron je tako zelo jasno sporočil, kdo je zanj pomembnejši, evropski zavezniki ali Američani. Opazimo lahko celo nekakšno začudenje na Trumpovem obrazu češ, saj sem vendar jaz najpomembnejši tukaj, zakaj se ne rokuješ najprej z menoj?

Ko je končno prišlo do rokovanja med Trumpom in Macronom, smo bili priča neskončno dolgemu in, milo rečeno, smešnemu rokovanju. 

Vlečenje sogovornika k sebi in pretirano nihanje rok zagotovo ni običajno v takšnem okolju. Macron celo s svojo levo roko poizkuša umiriti rokovanje in ga nekako prekiniti, pa mu to žal ne uspe takoj. Zdi se, da je Trump to vse skupaj storil namerno in zavestno zato, da bi izničil predhoden razvoj dogodkov, ko je Macron njemu dal jasno vedeti, koga ceni višje oz. kje je Trumpov “prostor na lestvici pomembnosti” v Macronovih očeh.

Prav tako sta tudi, ko se se Trump in Macron rokujeta pred kamerami, dlani tako močno in dolgo druga v drugi, da lahko to opazimo tudi na dlaneh, kjer počasi zmanjkuje krvi in se izriše bel rob okoli prstov sogovornika. 

Ko se Trump odloči, da je po njegovem čas za rokovanje počasi potekel (iztegne dlan med rokovanjem), pa mu Macron vrne udarec tako, da ga preprosto ne izpusti. Macron tako prevzame nadzor in v dani situaciji odloča kdaj bo konec rokovanja. Gre za tiho merjenje moči, ti. “power play” pred kamerami. Macron zadrži Trumpovo dlan v svoji še sekundo ali dve tudi potem, ko je Trumpov stisk popustil. Seveda smo priča agresivnemu rokovanju.

Tako, kot plaho rokovanje govori o plahi, zadržani osebi, agresivno, močnejše rokovanje priča o osebi, ki je tekmovalna in ji nadvlada veliko pomeni. Macron tako jasno sporoča Trumpu:
“Če želiš močan in agresiven stisk dlani med rokovanjem, pa ga imej.”

Naj za konec zapišem še sledeče: zmage, ki jih izbojujemo na “sovražnem terenu”, so običajno veliko več vredne kot tiste, ki jih dobimo na domačih tleh. Prav rokovanje je pri Trumpu v zadnjih nekaj mesecih postalo simbol  njegovega merjenja moči z nasprotniki. In praktično vse te “dvoboje” je tako ali drugače tudi dobil. 

Tokrat pa za spremembo lahko zapišemo: 

Macron Vs. Trump = 1:0

Srečno!

Edvard Kadič

Vir

By A.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja