Govorica telesa in ustrahovanje

Ustrahovanje med otroki in najstniki je pogost pojav, ki ima lahko dolgoročne in resne posledice na njihovo psihično in emocionalno zdravje. Nekaj nedavnih študij je potrdilo, da so učinki ustrahovanja trajni, pogosto segajo desetletja v prihodnost, vplivajo pa tudi na sposobnost oblikovanja zdravih medosebnih odnosov.

Razumevanje učinkov ustrahovanja

Ustrahovanje ni le trenutni konflikt ali neprijetna izkušnja; njegove posledice se lahko vlečejo skozi celo življenje. Študija, ki je spremljala učinke ustrahovanja več kot 40 let, je pokazala, da so otroci, ki so bili izpostavljeni ustrahovanju, v odrasli dobi bolj nagnjeni k depresiji, anksioznosti in samomorilnim mislim. Poleg tega so pri teh osebah opazili tudi slabše kognitivno delovanje in nižjo kakovost življenja. Prav tako so manj verjetno vzpostavili dolgotrajne partnerske odnose.

Psihološki stroški

Kot nekdanji žrtev ustrahovanja in sedaj trener, sem neposredno opazil, kako globoko lahko ustrahovanje zaznamuje posameznika. Otroci pogosto razvijejo obrambne mehanizme kot odziv na ustrahovanje, ki so v tistem času nujni za preživetje. Te obrambne strategije, kot je na primer zapiranje v sebe in skrivanje čustev, so v mladosti morda učinkovite, vendar v odrasli dobi postanejo ovira. Eden izmed primerov je direktor, ki se je v svojih najstniških letih naučil skrivati svoja čustva, kasneje pa se je moral naučiti, kako biti odprt in empatičen do svojih zaposlenih.

Zamujene priložnosti in obvladovanje čustev

Dolgoročni učinki ustrahovanja predstavljajo zamujene priložnosti za posameznike, ki bi lahko že v mladosti razvili bolj zdrave načine soočanja. Naše telo in govorica telesa sta neposredna odziva na trenutne grožnje in bolečino, a prav tako odražata našo zgodovino. Zato je ključno, da se naučimo, kako se soočati s čustvi na način, ki ne pušča dolgotrajnih psihičnih posledic.

Nedavna študija o obvladovanju jeze kaže, da lahko zmanjšamo svojo jezo tako, da na kos papirja napišemo, kaj nas jezi, nato pa papir zmečkamo in zavržemo. Tako ne shranimo čustev v telesu, kar bi lahko pozneje povzročilo težave. Podobno lahko manipulacija z okoljem, kot je sprememba razsvetljave, vpliva na naše razpoloženje in občutke. Povečana svetloba čez dan lahko zmanjša tveganje za depresijo, medtem ko ima ugašanje luči ponoči lahko pomirjujoč učinek.

Kako pomagati ustrahovanim otrokom danes

Kot opazovalci ali priče ustrahovanja imamo možnost in dolžnost, da posredovamo. Sodelovanje z ustrahovanimi osebami, da preoblikujejo svoje občutke v trenutku ustrahovanja, je ključnega pomena. Spreminjanje njihove percepcije in pomoč pri gradnji obnovljenega občutka zaupanja lahko prepreči dolgoročne psihološke posledice.

Poleg tega je nujno, da kot družba razvijemo boljše strategije za prepoznavanje, obravnavanje in preprečevanje ustrahovanja. To vključuje izobraževanje učiteljev, staršev in vrstnikov o znakih ustrahovanja in najboljših praksah za njegovo preprečevanje. Izobraževalni sistemi bi morali uvesti programe, ki spodbujajo empatijo in medsebojno spoštovanje med učenci.

Učinki ustrahovanja so globoki in dolgotrajni, vendar z zgodnjim posredovanjem in pravilnim obvladovanjem čustev lahko zmanjšamo njihov vpliv. Kot družba moramo biti pozorni na te težave in delovati takoj, ko opazimo znake ustrahovanja. To ne bo samo pomagalo posameznikom, da se soočijo s svojimi trenutnimi izzivi, ampak bo prispevalo k bolj zdravi, empatični in podporni skupnosti.

[Vir: Psychology Today]; Govorica telesa; Foto: Freepik

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja