Govorica telesa in protokol

Oblačenje in obnašanje kot vidika govorice telesa vplivata na socialne vidike bivanja, skozi refleksijo pozameznika posredno tudi na njegovo razumevanje položaja v družbi. Neverbalna komunikacija je namreč način, kako izražamo svojo osebnost, občutja in razpoloženje.

Beseda  protokol izhaja iz grščine in sicer iz besede  protokollon (protos–  prvi  in  kollon–  lepiti).  Označevala je kos papirja (lahko tudi trak), ki se je nalepil na dokument zato, da ga je zaščitil. Sčasoma tudi kot dokaz, da gre za originalen, verodostojen dokument. 

Na nek način res lahko rečemo, da je protokol nekakšno lepilo, ki povezuje uradno življenje v družbi. Protokol namreč zagotavlja, da se odnosi med ljudmi,  državami  ali  organizacijami  odvijajo učinkovito in brez sporov.

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je definiran kot »uradna in družabna pravila za  medsebojne  stike  uradnih  predstavnikov  držav«  (SSKJ,  1999).

Protokol je torej nek postopek, katerega cilj je, da se vsi udeleženci dogodka obnašajo svojemu položaju  primerno. Namen je, da  se  vsakemu zagotovi mesto, ki mu pripada glede na njegov  položaj v družbi. 
Vendar pa je potrebno razlikovati med pravili protokola in lepim vedenjem oz. primerno vzgojo. Ljudje namreč obnašanje spremljamo ves čas in na podlagi opazovanja delamo tudi zaključke.

​Ekscesen dogodek sproži opredeljevanje, komentarje, ocene in nenazadnje tudi sodbe o osebi ali osebah, ki so vpletene v tak ekscesni dogodek. ​

Urška Klakočar Zupančič, predsednica DZ in protokol

Urška Klakočar Zupančič s svojim obnašanjem nekoliko odstopa od običajnih okvirjev funkcije, ki jo zaseda.

Je predsednica Državnega zbora Republike Slovenije in po statusu je to druga najvišja funkcija v državi. Nad njo je samo še Predsednik države RS. Glede na funkcijo obstajajo tudi pravila obnašanja, ki jih pogosto imenujemo kar protokol.

Očitno uživa v nekoliko ekscesnih dogodkih, zbujanju pozornosti in nasploh pompu, ki se sproža okoli nje potem, ko nekaj “zakuha”.  Kako si sicer drugače … več TUKAJ

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja