Govorica telesa: Emmanuel Macron in Robert Golob

Francoski predsednik Emmanuel Macron in slovenski predsednik vlade Robert Golob sta se srečala pred vrhom EU-Zahodni Balkan in vrhom EU, na katerem bo ena od osrednjih tem širitev unije.

Dlan na prsih

Glede dlani na prsih, kot jo vidimo pri slovenskem predsedniku vlade lahko zapišemo, da je takšna gesta pogosta v številnih kulturah po svetu. Ljudje med govorjenjem polagajo dlan na prsi predvsem zato, da bi izrazili iskrenost, pogosto tudi kot izraz dobre volje in spoštovanja ob srečanju z drugimi. Generalno gledano gre za precej nevtralno vedenje, saj takšne geste uporabljajo oboji, iskreni in neiskreni govorci. Res pa je gesta pogostejša pri dinamičnih govorcih, ki dlani aktivneje uporabljajo med govorjenjem.

Dlan med govorjenjem

Podobno, glede aktivne uporabe dlani med govorjenjem, lahko zapišemo tudi glede dlani francoskega predsednika. Z njo namreč živahno gestikulira in svojim besedam dodaja volumen oz. vizualno predstavo. Na fotografiji lahko vidimo ti. ilustracijsko gesto, s katero dopolnjuje besede v smislu: tukaj je meja, tako moramo zamejiti, do tukaj lahko gremo ipd.

Kot zanimivost velja opozoriti na Macronov iztegnjen palec na tej dlani, ki kaže neposredno navzgor. Palec v splošnem izraža intelektualne poudarke in ker je usmerjen navzgor lahko zaključimo, da z dlanjo in palcem skupaj dodaja svojemu argumentu intelektualno, razumsko noto v smislu npr.: “Če smo razumni, ne moremo dlje od tukaj” ipd.

Roke v žepih

Macronova roka v žepu med hojo pomeni predvsem namig, da gre za nekoliko bolj sproščen pristop. Mnogi se med pogovorom umirjajo tako, da eno ali celo obe roki pospravijo v žepe. Včasih to vseeno deluje preveč neformalno, v nekaterih kulturah velja celo za nevljudno.

Hoja

Za konec opozorimo še na hojo oz. na pravilo, da kdor v skupini določa tempo hoje, je običajno glavni. Na fotografiji lahko opazimo, da tempo narekuje Macron, kar je tudi razumljivo glede na kontekst. V splošnem pa velja, da vedno pospešimo ali upočasnimo hojo glede na najstarejšo osebo ali vodjo skupine. Torej, ni glavni tisti, ki je spredaj, temveč tisti, ki določa tempo.

Edvard Kadič

Foto: Vlada RS, Flickr

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja