Boštjan M. Turk: Fidesov boj dokazuje tudi zlomljivost postpartijske paradigme

Vse, kar se dogaja v Sloveniji, pospešeno spominja na nadrealistični scenarij za kakšno tretjerazredno nanizanko s primesmi kriminalke. Na primer, da se obnova železniške postaje na Jesenicah z 80 milijonov podraži na 170, četudi ni bila zasajena niti ena lopata. In ob tem vsi, ki so uradno odgovorni za nadzor nad javnimi financami, molčijo. Najprej tako imenovana Nova Slovenija (NSi), ki v parlamentu tudi formalno nadzoruje pretok državnega denarja.

Da bi svojo nagoto prikrili, pa mečejo pasje bombice. Tako se besno zaletavajo v edino družbeno strukturo, ki je sposobna razgaljati nečedne rabote v novih razmerah konfiguriranega Kučanovega klana, prvo opozicijsko stranko. Milan Kučan sam bo poskočil in rekel, da je pač navadni upokojenec. To je tako rekoč stalnica, ki jo Kučan ponavlja ob vsaki priložnosti. Mediji so je polni, izberimo le en primer. Tako: “Vpliv, ki ga pripisujejo meni, se precenjuje preko vsake meje racionalnega.” (Finance)

A ker je škoda, ki jo trpi država, zelo huda, in to čisto z racionalnega vidika, se moramo pač nujno vprašati. Je temu res tako?

Razčistimo to pred vsem ostalim

Razčistimo to pred vsem ostalim. Danilo Slivnik je bil med prvimi, ki je obširno analiziral primer nekdanjega šefa CK ZKS. To mu je bilo toliko lažje, ker je en mandat preživel z njim v isti instituciji (Slivnik je bil tudi član CK ZKS, z razlogom, da bo razumel, kako je od znotraj, tako je namreč dejal) in ga je do obisti poznal. A Slivnik sploh ni bil edini, ki je Kučanovo moč ocenjeval kot ključno v državi.

Uveljavljena klasična filologinja in prevajalka, publicistka ter optimalna poznavalka domače politične scene Maja Sunčič je imela podobno mnenje: “Milan Kučan se redno pretvarja, da je ’civilist’, navadni upokojenec in zaskrbljen državljan, čeprav njegova dejanja nenehno pričajo, da ‘rola’ (vodi, opomba B. M. Turk) Slovenijo iz ozadja.” (Reporter) Naposled, Silvester Šurla, človek, ki je bil vrsto let sodelavec Danila Slivnika, vprašanja tudi ne vidi na način, v katerega nas želi prepričati zadnji predsednik CK ZKS: “Kučan je po neformalnem vplivu daleč pred Golobom, ki pa je kljub temu najbolj vplivni Slovenec.” (Reporter)

Kako se je Milan Kučan rokoval z Ljudmilo Novak

Ko se spomnimo, kako se je Milan Kučan rokoval z Ljudmilo Novak, nadalje, kako se je fotografiral z najvišjimi politiki NSi na Škrabčevi domačiji, se ne smemo čuditi, da NSi molči, ko se licitirajo aneksi na pogodbe. A še več: v isti stranki je ta hip vidna zgolj ena oseba, ki se upira razgradnji ključnih družbenih sistemov, kakršni prisostvujemo. To je Federiko Potočnik, zdravnik. Kako je že napisano v Svetem Pismu? Gospod, če najdeš v Sodomi deset pravičnih, prizanesi mestu. Pa jih ni bilo deset in nadaljevanje poznamo.

Potočnik se tako odločno upira naslednjemu absurdu, ki ga pred nas postavlja Kučanova postmoderna politika, to je discipliniranju zdravnikov. Tako srdite medijske diskvalifikacije, kot so je deležni zdravniki, je (bila) deležna samo opozicija (SDS in njen predsednik).

Razlog je na dlani… več na Požareport.

* (Dr. Boštjan M. Turk je doktor pariške Sorbonne, profesor na Univerzi v Ljubljani, član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter redni komentator televizijskih oddaj Ura moči in Faktor)

Foto: Zajem zaslona; Portal24

ByAdmin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja